Kooperatifimiz 7 Aralık 2020’de Çankaya, Ankara bölgesinde Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulmuş bir kadın girişimi kooperatifidir. Biz, yıllar içinde devlet ve özelde, değişik sektörlerde, farklı pozisyonlarda çalışmış 15 kadın arkadaş bu kooperatifi kurmak amacıyla bir araya geldik. Burada amacımız beslenmenin tekrar tüm dünyada bu kadar önemli bir konuma geldiği günümüzde bizlerin de buna katkıda bulunabileceğimizi, bunu yaparken de hem bizlerin hem de-özellikle-ihtiyacı olan, ulaşabildiğimiz kadınların da bilgi ve iş gücünü arttırmaktı.
Kooperatif kurmaya ilk karar verdiğimizde aklımızda ekmek, üretmek ve satmak vardı. Ancak biraz araştırınca asıl eksikliğin üretmekte değil, ürünü pazarlamakta olduğunu gördük. Bu nedenle öncelikli niyetimiz gerek Ankara çevresinde, gerekse başka bölgelerdeki çeşitli ürünleri çiftçiden satın alıp, kadınlarla birlikte bu ürünlere katma değer kazandırarak pazarlamalarını sağlamak. Böylece hem çiftçi, hem o bölgede yaşayan ama para kazanamayan kadınlara iş imkanı sağlayacağımıza inanıyoruz. Alfa Arge’yi kurmaya karar verdiğimizde de amacımız, Türkiye’de bulunan ancak bilinmediği için pazara giremeyen ürünleri değerlendirmekti. Yaptığımız araştırmalarda da gördük ki, aslında bugün ülkemizde kullanılmadığı için yabancıların yok pahasına satın alıp, ülkelerinde bunları işleyip, daha sonra bizlere işlenmiş olarak fahiş fiyatlara satılan ürünler var. İşte burada bizim amacımız bu ürünleri belirlemek, işlemek ve ihraç etmek. Böylece istihdamı sağlayıp, yurdumuzun değerlerini işlenmiş olarak ihraç etmeyi amaçlıyoruz. Yıllar içinde- ki bu çok uzun yıllara sari olmayacaktır- daha farklı ürünler belirledikçe kooperatifimizi büyütmek istiyoruz.
“Kanaatim odur ki, muhakkak surette birleşmede kuvvet vardır. Kooperatif yapmak, maddi ve manevi kuvvetleri, zeka ve maharetleri birleştirmektir. Yoksa bir zayıf ile bir kuvvetlinin birleşmesinden bahsetmiyorum. Birleşmenin böylesi zayıf olanın kuvvetliye esir olması demektir…Türkiye’nin say, hayat ve mevcudiyetini mütalaa edince birleşmeden mütevellit fayda ve menfaatlerin çok büyük olacağı kanatine varacağınızdan şüphe etmiyorum. Müstahsillerin birleşmesinden şahsi menfaatlerinin haleldar olacağını düşünenler tabii şikayet edeceklerdir.”
Mustafa Kemal Atatürk İzmir, 1 Şubat 1931
Biz de birleşmenin, birbirine fayda sağlamanın gücüne inanıyoruz. Ve inanıyoruz ki, üretmek, üretirken etrafındakilerle birlikte, omuz omuza büyümek akla uygun inancın temelidir. Yine bunu yaparken, üretimi ehil ellerde, gerçek üreticide bırakıp, onlara daha çok fayda sağlayacağımızı düşündüğümüz pazarlama kısmını üzerimize almayı uygun gördük. Üretim yapan başka kadın kooperatifleriyle bilgi ve güçlerimizi birleştirip, birbirimize katkı sağlamak önceliğimizdir.
Mustafa Kemal Atatürk “Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” diyerek Türk toplumunda kadının yerini ortaya koymuştur. Güçlü bir devlet olmak için kadınlarımızın her konuda yükselmelerini ve emeklerinden para kazanmalarını sağlamak, eğitimlerini vererek onları ticaret hayatına kazandırmak toplumun öncelikli hedefi olmalıdır.
Biz de, vatandaşlık görevlerimizden biri olarak, global rekabetin geldiği bu noktada, kadın yoksulluğunu azaltmanın ve kadınları istihdama katacak mekanizmaları hayata geçirmenin ne kadar önemli olduğunu düşündük. Önceliğimiz, ulaşabildiğimiz yerlerde, okuma ve çalışma özgürlüğü ellerinden alınmış kadınları sosyo-ekonomik hayata dahil edilmesine yardımcı olmak ve kadın aktörlüğüne dayalı alternatif kalkınma modellerinin geliştirilmesini desteklemektir. Bir kadın kooperatifi olarak imkanı olmamış ve olmayan kadınların kendi emeklerinden para kazanmalarını sağlamak, gerekli yerlerde dersler, kurslar, seminerler düzenleyerek onlara eğitim vermek istiyoruz.