Siyah Sarımsak

Siyah Sarımsak

Uzak Doğu mutfağında yaygın olarak kullanılan siyah sarımsak beyaz sarımsağın özel yöntemlerle, hiçbir katlı maddesi kullanılmadan fermente edilmesiyle elde edilen bir çeşit işlenmiş sarımsaktır. Yapılan bu işlem sırasında sarımsak keskin tadını ve kokusunu kaybeder, rengi koyulaşır ve dokusu yumuşar. Sarımsak hafif tatlı, meyvemsi ve isli bir lezzete dönüşür. 45-60 gün kadar süren bu fermantasyon işlemi sırasında sarımsağın içeriğindeki yararlı bileşenler artar ve antioksidan değeri en az iki katına çıkar. Tadı ise hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar lezzetlenir, tüketimi kolaylaşır. Her geçen gün bilinirliği daha da artan siyah sarımsak, son günlerde pek çok yaratıcı yemek tarifinde kullanılmaya başlanmıştır.

Alfa Ar-Ge siyah sarımsağı coğrafi işaretli Kastamonu Taşköprü sarımsaklarından üretilmektedir Bu özel ürünü üç farklı şekilde üretiyoruz. Mürdük yani, tek diş siyah sarımsağımızın yanı sıra püre ve çeşni türlerimiz de bulunmaktadır. Püremiz ezilmiş siyah sarımsağın zeytinyağı ve kaya tuzuyla işlenmesiyle, çeşnilerimiz ise sarımsaklarımızın kurutulup öğütülmesi ve baharatlarla zenginleştirilmesi ile elde edilmektedir. Çeşnilerimizin sade, zencefilli ve körili çeşitleri mevcuttur.

Mürdük sarımsak nedir?

Kastamonu bölgesine yetişen ve ‘’ tek diş sarımsak’’ olarak da bilinen bir sarımsak çeşididir. Soyması kolay, tadı lezzetlidir. Alfa Arge’nin lezzetli siyah sarımsakları bu özel türün işlenmesiyle elde edilir.

Siyah sarımsak nasıl tüketilir?

Karamelize ve meyvemsi bir tadı olan siyah sarımsağı her türlü salata, yemek ve sosta kullanabilirsiniz. Siyah sarımsağın yemeğinize katacağı aroma sıradan bir pilavı, salatayı ya da dolmayı çok özel bir lezzete dönüştürebilir. Alfa Arge olarak bizim mutfağımızdan çıkan ve her gün yenilerini eklediğimiz tarifler için buraya bakabilirsiniz.

Tadı son derece yumuşak olan siyah sarımsağı dilerseniz kuru meyve gibi de tüketebilirsiniz.

Neden siyah sarımsak tüketmeliyim?

Sarımsağın ne kadar sağlıklı bir besin olduğunu artık duymayan kalmadı. Antibakteriyel ve antioksidan özelikler gösteren ve pek çok yararı olan bu mucize bitkinin tek bir kusuru vardır; o da kokusu. Oysa siyah sarımsak KOKMAZ! Kendisi kokmadığı gibi nefesinizi veya terinizi de kokutmaz. 45-60 gün kadar süren fermantasyon işlemi sırasında sarımsak sadece kokusunu kaybetmez içeriğindeki yararlı bileşenler de kat be kat artar. Yani siyah sarımsak çok daha güçlü bir antioksidana dönüşür. Tadı ise hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar lezzetlenir, tüketimi kolaylaşır. Yani siyah sarımsak, LEZZETLİ, SAĞLIKLI ve KOKUSUZDUR !

Siyah sarımsağın yararları (*)

– Çok güçlü bir antioksidandır.

– Kanser hücrelerinin büyümesini engeller.

– Kan şekerini düşürerek obezite ile mücadeleye katkı sağlar.

-Bağışıklık sistemini destekler.

– Kan yağlarının düşmesinde etkilidir ve kalp sağlığının korunmasına katkı sağlar.

-Vücuttaki enflamasyonun azaltılmasında etkilidir.

*Kaynak ; https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1021949816301727

Siyah Sarımsak İle İlgili Makaleler

Siyah Sarımsak ve Filizlenmiş Sarımsağın Artmış Sağlık Faydaları - Dr. Mercola

Doğanın bize sunduğu yiyecekler arasında sağlığınız için sarımsaktan daha değerli pek az şey bulunur. Günümüzde oldukça popüler olan ve soğanla aynı aileye ait olan bu soğanlı kökten 5000 yıl öncesine dayanan tarihi belgelerde bile bahsedilmektedir.

Keskin kokusu ve güçlü aromasıyla ‘’kokuşmuş gül’’ gibi adlar takılan sarımsak, kimileri için tahammül edilmesi zor bir yiyecek iken kimilerine göre baş döndürücüdür.

Çok sayıda araştırma, sarımsağın tıkanmış damarlardan kangrene, böcek ısırıklarının engellenmesinden kulak enfeksiyonlarına kadar vücudunuzun neredeyse her alanında inanılmaz etkili olduğunu gösteriyor. Sarımsağın yaşlanma sürecinizi yavaşlatmaya yardımcı olabileceğine dair kanıtlar bile var. Peki ama bu sihirli kök söz konusu olduğunda, sevilmeyecek olan nedir?

Siyah Sarımsağın Sağlık İçin Dört Faydası - Beth Czerwony

Beyaz sarımsağa göre daha fazla antioksidan içeren siyah sarımsağın sağlık açısından pek çok faydası bulunuyor.

Keskin kokusuyla girdiği her yemeğin tadını tartışmasız şekilde etkileyen sarımsak, sağlık açısından sonsuz yararları olan bir yiyecek. Diyetisyen Beth Czerwony siyah sarımsağa sofralarınızda yer vermeniz halinde bu yararlardan fazlasıyla yararlanmanızın mümkün olduğunu söylüyor.

Siyah Sarımsak Nedir ?

Siyah sarımsak beyaz sarımsak başlarının 60-87 C ısıda ve yüksek nem ortamında uzun süre -bazen bir aya kadar- fermente edilmesi ve olgunlaştırılması ile elde edilir. Yapılan bu işlem sarımsağın renginin, dokusunun ve tadının değişmesine neden olur.

Czerwony ‘Böylece sarımsak başları yumuşar ve rengi koyulaşır’ diye anlatıyor bu durumu.

Siyah Sarımsak Neden “Yeni” Sarımsak Şampiyonu Olarak Adlandırılıyor ? - Madeline Kwan

Son dönemde, keskin tat ve kokusu nedeniyle birçok kişinin beyaz sarımsağa hak ettiği değeri vermediği, buna bağlı olarak da siyah sarımsağın giderek önem ve öncelik kazandığı gözlemlenmektedir. Bir zamanlar sadece Uzakdoğu marketlerinin raflarında, organik ürün satan mağazalarda ve gurme restoranlarda “özel lezzet” olarak bulunabilen siyah sarımsak, günümüzde sadece gıda ustalarının değil, ileri sağlık bilincine sahip kişilerin de yemeklerinin besin değerini artırmak amacıyla aradıkları bir ürün halini almıştır.

Peki siyah sarımsak nedir ve en yakın alternatifi olan beyaz sarımsaktan ne gibi farklılıklar gösterir?

SİYAH SARIMSAK; MUCİZEVİ BESİN - Dr.Tuba Günebak

Kadim zamanların en eski besini; sarımsak… Milattan binlerce yıl önce Mısır firavunu Keops’un Gize piramidinin inşasında çalışan işçilere hastalanmasınlar diye yedirdiği, Lokman Hekim’in ölümsüzlük iksirinin içinde bulunan, Sümer ve Yunan yazıtlarında karşımıza çıkan, Çin’lilerin iyi şans ve bereket için sakladığı sarımsak sayısız şifası ile bugün de sofralarımızı süsler.

Sarımsak, kanserden (özellikle karaciğer, akciğer, prostat, beyin, mide, bağırsak, cilt kanserlerinden) koruyan, kolesterol seviyesini düşürüp kontrol altına alan, kanı sulandırarak pıhtı yani tromboz oluşma riskini azaltan, mikroplarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendiren, tansiyonu yani kan basıncını düşüren, kan şekerini dengeleyen, kalp sağlığını koruyan bir besindir.

Tarifler