İncir kendine has kokusu ve dokusu ile damağımızda lezet şöleni yaratırken sayısız faydası ile de hücrelerimizin ücra köşelerine kadar sağlıkla beslenmemizi sağlar. İncir tüm dinlerde cennet meyvesi olarak anılır. Aşkın meyvesi olarak kabul edilir. Antik Yunan’da doğurganlığı ve evliliği simgeler. Budistlerin kutsal metinlerinde incir ağacından bahsedilir. Eski Mısır’da Firavun’ların mezarının başına kuru incir konulduğu kayıtlara geçmiştir. Sanırım incir kutsal, kuru incir daha da kutsal kabul ediliyordu…
İncirin faydaları saymakla bitmez;
- Şifa deposu incir, posadan zengin yapısı ile bağırsak sağlığını güçlendirir. Sağlıklı bir insanın günlük posa gereksinmesi 25 g iken 100 g kuru incir 18.5 g posa içerir.
- Türk toplumu genetik olarak demir yetersizliğine yatkın bir toplumdur. Bu nedenle demirden zengin besinlere herkesten daha çok ihtiyacımız var. Demir yetersizliği olan kişilerde halsizlik, saç dökülmesi, bağışıklık sisteminde zayıflama, öğrenme kabiliyetinde zayıflama, hafızada kayıp gözlenebilir. Kuru incirin 100 g’ı 4.2 mg demir içeriği ile günlük demir gereksinmemizin yaklaşık 5’te birini tek başına karşılar.
- Üreme sağlığını güçlendirmek isteyen erkekler için hem sperm hareketliliğini hem de cinsel isteği artıran en kıymetli besinlerden birisi incirdir.
- Yüksek tansiyon sorunu olan, kan basıncını dengelemek isteyen kişiler için en önemli besin ögeleri magnezyum ve potasyumdur. İncir, hem potasyum hem de magnezyumdan zengin yapısı ile kan basıncınızı dengelemenizi kolaylaştırır.
- Dünya Sağlık Örgütü yaş skalasını değiştirdi. Artık, günümüzde, “orta yaş” 65 yaş ve üzeri olarak kabul ediliyor. İlerleyen yaşla birlikte kemik dokusundan kayıplar başlayabilir. Bu yaş döneminde güçlü kemiklere sahip olabilmek için kalsiyum, magnezyum, D vitamini ve K vitamininden zengin besinlerin birarada tüketilmesi önerilir. İncir D vitamini dışındaki bu üç besin ögesini aynı anda yapısında barındırarak, kemik sağlığını güçlendirmek isteyenler için, mükemmel bir ara öğün seçeneğidir. İncirin ve hatta kuru incirin bu etkisini pekiştirebilmek için ara öğünlerde yoğurt ile birlikte tüketilmesini öneririm.
- İncir çözünür posadan zengin bir besin olduğu için bağırsaklarımızdan şeker ve kolesterol emilimini azaltabilir ve buna bağlı olarak da kalp ve damar hastalıkları, inme, diabet (şeker hastalığı) riski azaltabilir.
- İncir, bileşimindeki magnezyum ile kas kramplarını önler. Sporcular için antrenman sonrasında maden suyu ile hazırlanmış bir bardak ayran ve kuru incir iyi bir ara öğün alternatifidir.
- Yoğun stres altında yaşıyorsanız, yaşadığınız duygusal stres hücresel boyutta stresi körükler. Hücresel boyutta stres reaksiyonları da çeşitli kronik hastalıkların kapısını aralayabilir. Bu nedenle incir gibi fonsiyonel bileşiklerden zengin besinlerle beslenerek hücre hasarından korunabilirsiniz.
İnciri taze, kuru ya da pişmiş olarak tüketebilirsiniz. Kuru incir ofis ortamı için, çantada taşımak, arabada saklamak için tüketimi kolay ve sağlıklı bir meyvedir. Kuru incirin aflatoksin içermemesi ve mikrobiyolojik kalitesinin yüksek olması için dondurularak kurutulmuş olanını tüketmenizi öneririm. Sütlü tatlıları hazırlarken şeker kullanmak yerine incir kullanabilirsiniz.
İncir şifasında ve bereketinde günler dilerim.
Dr.Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı